Zelf sambal maken

 

 

Bij de meeste recepten die je op het internet vindt, hakt men de chili's fijn voegt men zout en azijn toe en giet er olie over. Het probleem bij deze recepten is dat er nog bacteriën en schimmels aanwezig zijn. Men denkt dat zout en olie schimmels en bacteriën afdoodt, maar uit eigen ervaring weet ik dat deze sambal toch relatief snel bederft. Mede doordat er na een tijdje gebruik al eens sambal aan de zijkant van de pot blijft hangen die dan zeer snel beschimmelt.

Daarom dit vernieuwend recept dat op kamertemperatuur zeer lang goed blijft.

Let wel op, dit is geen sambal die je met soeplepels bij je saus kan voegen omwille van het hogere gehalte aan zout. Neem daarom pikante pepers voor de aanmaak zodat een theelepel voldoende is. Verdere afkruiding van je saus of soep met zout is dus niet meer nodig door toevoeging van je heerlijke sambal.

 

Voorbereiding:

Gebruik glazen potten met een metalen deksel. Bijvoorbeeld van spaghettisauzen, confituur, etc. Kook deze potten en de deksels af voor minstens 20 minuten. Zo zijn de meeste bacteriën en schimmels reeds afgedood. Laat deze potten omgekeerd drogen op een propere handdoek. Belangrijk is dat de potten en deksels goed droog zijn voordat men de sambal erin doet. Droog de binnenkant zeker niet terug af met een handdoek, anders is het afkoken een maat voor niets geweest.

Tip: Gebruik rubberen of plastic handschoenen bij het verwerken van de pepers. Zo vermijd je onaangename momenten later die dag. Wrijf zeker niet in de ogen !

 

Ingrediënten:

Kweek zelf makkelijk je eigen pepers en maak je eigen heerlijke sambal. Volgende soorten zijn uitermate geschikt:
Serrano tampiqueno
Tabasco
Numex Chili 

Werkwijze:

  1. Snij de steeltjes van de pepers en ontdoe de knoflook van zijn schil.
  2. Optioneel: Schil een stuk gember, +- 40 gram , voor een frisse citroenachtige sambal. Of een halve mango, voor een fruitige exotische sambal.
  3. Doe de pepers, look en eventueel de gember of mango in de blender of keukenrobot en hak fijn. Hak niet te lang anders krijg je een chilipasta in plaats van sambal. Heb je graag wat grover stukken in je sambal dan kan je je pepers en knoflook ook manueel hakken tot de gewenste grootte.
  4. Gooi de ingrediënten samen met het zout ( en eventueel de steranijs ) in een kookpot, roer goed om en zet op een zacht vuurtje. Vergeet de afzuigkap niet op te zetten!
  5. Je zal zien dat er door het zout veel water zal ontrokken worden uit de pepers. Roer regematig om totdat er een aanzienlijk deel van het vocht is verdampt. Let wel op dat de samenstelling toch nog vochtig genoeg is, maar niet meer lopend.
  6. Schep de sambal met een propere lepel in de potten. Je hoeft de potten niet volledig te vullen met het mengsel. Zodat je nog plaats over hebt om olie toe te voegen. Voeg dus olie toe tot net boven de sambal.
  7. Neem een proper mes of chinees eetstokje en roer eerst zeer voorzichtig in de sambal om luchtbellen naar de oppervlakte te laten komen. Belangrijk is dat deze goed verwijderd zijn. Doe dit alles zolang de sambal nog heet is zodat eventuele bacteriën op het mes of de stokjes worden afgedood.
  8. Voeg dan olie toe tot de rand van de potten en sluit goed af met het deksel.
  9. En klaar is kees !

Bewaring op kamertemperatuur, best op een donkere plaats.

 

 

Zelf pepers kweken? Zaden bestellen doe je hier!

 

Auteur: Guy Smets

Copyright: peperzadenwinkel.be

 Alles voor de barbecue bij Cookstore.be

Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten, Pikante recepten, chili recepten, pepers recepten, paprika recepten, sambal recepten, aziatische recepten, oosterse recepten, chili eten, koken met pepers, koken met sambal, koken met chili flakes, pikant koken, pikant eten, straf eten,