Zelf Chili Olie maken

 

 

Dit recept komt rechtstreeks uit China, meer bepaald uit de Provincie Sichuan, waar Spicy Food dagelijkse kost is. De smaak en het aroma van de chili olie die men volgens dit recept maakt valt in niets te vergelijken met de chili of peperolie die je kan kopen in de toko of aziatische supermarkt. Omdat de chili " gefrituurd " wordt krijgt men een rokerig aroma. Gebruik deze olie om bijvoorbeeld je slaatjes, je tofu of kip te kruiden. Zelf op een boterham met een sneetje kaas is dit een aanrader !

 

Voorbereiding:

Neem een propere glazen bokaal met een stalen deksel. Liefst een met een dikkere glazen wand. Er wordt hier gebruik gemaakt van hete olie, en een glazen bokaal met dunne wand zou kunnen springen.

 

Ingrediƫnten:


Werkwijze:


  Vul je bokaal voor ongeveer 3/4 met olie. Zo weet je direct hoeveel olie je moet opwarmen.
  Giet de olie in een pan en verwarm 4, maximum 5 minuten. Als de olie begint te roken of dampen is hij te heet. Als dit gebeurt moet je minstens 15 minuten wachten totdat je de olie op de chiliflakes giet.
  Vul tijdens het opwarmen van de olie je bokaal voor 1/4 met gedroogde chili vlokken.

  Giet vervolgens de olie zeer voorzichtig op de gedroogde pepers. Deze zullen beginnen bruisen omdat ze "gefrituurd" worden. Zet een open fles olie klaar om in te grijpen als de olie te heet moest zijn. Dit zie je als je pepervlokken binnen 3 seconden zwart moesten worden.

  Giet dan een scheut op de chilivlokken en voeg dan later de hete olie toe.

  Hier zie je het typische bruisen van de chilivlokken. Voeg olie toe tot onder de rand. Let er op dat de olie niet zijn mooie rode kleur verliest. Dit betekent nog altijd dat ie te heet is. Voeg dan nog een scheutje koude olie toe.
  Klaar is kees !

 

Zelf pepers kweken? Zaden bestellen doe je hier!Uw online kookwinkel : Cookstore.be